V bance úspory před inflací neochráníte

Růst spotřebitelských cen bude v zimě podle predikcí ekonomů atakovat hranici deseti procent. Většina Čechů má přitom své úspory hlavně na účtech v bankách, musí tak počítat s tím, že jim je inflace reálně znehodnotí. Sazby na běžných účtech totiž banky neúročí vůbec, na spořicích lze teď dostat nejvýše tři procenta.

Vydáno: 17. 2. 2022
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

Jak s inflací bojovat? „V prostředí zvýšené inflace platí jedna univerzální poučka – nedržet přebytečnou hotovost,“ říká hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil. „Největší chybou je nechat příliš velké peníze na spořicím, nebo dokonce jen běžném účtu,“ doplňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Upozorňuje, že za letošek mohou lidé přijít kvůli inflaci až o desetinu hodnoty svých úspor, často celoživotních. Přitom je to zbytečné. „Třeba akcie ČEZ loni zhodnotily zhruba o 60 procent. Akcie na pražské burze jako celku zhodnotily o takřka 40 procent. Pochopitelně takové výnosy se letos zřejmě nezopakují, nicméně je zjevné, že zrovna akciové investování představuje jeden z nejlepších způsobů, jak chránit úspory před inflací,“ doplňuje Kovanda.

Letos by se podle něj mělo dařit energetickým a bankovním akciím. „Energetickým společnostem zpravidla stoupají zisky, když jsou ceny energií vysoko, což jsou – a letos i budou. A bankám se zase daří, když zrychluje inflace, a ta i kvůli zdražujícím energiím, jak víme, zrychluje a ještě i zrychlovat bude,“ říká. Růst úrokových sazeb ČNB otevírá bankám prostor k dalšímu úrokovému výnosu a k dalšímu zisku, což právě zhodnocuje jejich akcie.

„Kdo nechce řešit kurzové riziko, může investovat na pražské burze, a to třeba do akcií ČEZ, Komerční banky, Erste Bank nebo Monety. Zvláště pokud investuje přímo, přes obchodníka s cennými papíry, nikoli přes bankovní či jiný fond, mělo by i letos jít o dobrý způsob, jak nejen úspory před inflací ochránit, ale jak své peníze zhodnotit ještě o něco nad inflaci,“ věří Kovanda.

Jaké akcie letos slibují výnos

Podle Hradila by měl člověk vždy držet určitou hotovost pro případ nečekaných výdajů. „V závislosti na možnostech by rezervy měly pokrýt minimálně tři měsíce standardních útrat, pokud to ovšem je možné, je lepší měsíců šest. Tyto peníze si držte v takové podobě, aby byly bez omezení kdykoliv k dispozici, což umožňují například spořicí bankovní účty,“ radí ekonom. „Nebojte se přitom peníze odnést ze své stávající banky ke konkurenci, pokud tam dostanete na spořicím účtu výrazně lepší podmínky,“ dodává.

Při investicích do akcií je podle Hradila nutné počítat s delším investičním horizontem. Také on věří akciím bank a dále sektorům, které produkují nezbytné zboží a služby – například firmám prodávajícím základní potraviny, vybavení domácnosti či kosmetiku, dodavatelům a výrobcům energií, provozovatelům inženýrských sítí nebo zdravotnickému sektoru. Perspektivní se pak jeví i sektor nájemního rezidenčního bydlení.

Podle Martina Nováka, analytika Broker Consulting, je pro běžné klienty na obranu proti inflaci vhodné investovat do nástrojů, jako jsou otevřené podílové fondy. „Ty nabízejí širokou paletu investičních přístupů a obrovskou diverzifikaci. Dlouhodobě má nejvyšší šanci porazit inflaci investování do smíšených, nemovitostních či akciových fondů,“ doplňuje.

Hlavní ekonom BHS Securities Štěpán Křeček radí vytvořit si silné a stabilní portfolio, které obstojí v jakékoliv situaci. Mladší lidé mohou preferovat dynamičtější aktiva, jako jsou růstové akcie, korporátní dluhopisy či v omezené míře kryptoměny. Starší lidé by pak měli investovat konzervativněji. „Zaměřit se mohou na zlato, dluhopisy důvěryhodných zemí či dividendové akcie ze sektorů poskytujících nezbytné životní potřeby,“ dodává Křeček.

Jednotlivé tituly jsou pro zkušené

Do portfolia drobného investora by podle Křečka měly patřit ETF produkty (fondy obchodované na burze) na celé americké indexy. „Například zhodnocení IVV ETF na index S&P 500 či QQQ ETF na index NASDAQ se loni pohybovalo kolem 30 procent. Začátečníkům bych nedoporučoval vybírat mezi jednotlivými akciemi. To je dost náročná disciplína, která vyžaduje čas a zkušenosti,“ říká.

Investování do celých indexů je podle Křečka výrazně bezpečnější. Investice by přitom měly mít dlouhodobý charakter, aby trhy mohly prokázat, že mají tendenci růst.

Akciové fondy fungují jako ochránce před inflací i podle finančního poradce Partners Lukáše Urbánka, mohou tak lidem ochránit dlouhodobé rezervy, například na penzi, studium dětí atp. „Široce diverzifikované akciové portfolio je na horizontu 15 let výrazně bezpečnější řešení než spořicí účet. Na krátkou dobu se ovšem jedná o rizikové řešení,“ doplňuje.

Odborníci varují před marketingovými sliby, které lákají na nadstandardní výnosy, malou rizikovost či peníze tzv. na počkání. „Chci-li vysoký výnos své investice, musím počítat s vyšší kolísavostí a také si musím déle počkat. Pokud někdo nabízí bezrizikový nebo nadstandardní výnos s minimem rizik a k tomu peníze hned, jde téměř jistě o podvod,“ varuje Novák.

Nejen konzervativnějším investorům se nabízejí produkty se státní podporou. Na účet stavebního spoření je třeba pro získání maximální roční státní podpory 2000 Kč vložit každý rok 20 tisíc Kč. U penzijního spoření lze od státu dostat až 230 Kč měsíčně (při měsíční úložce aspoň 1000 Kč).

Češi se už ale nemohou opřít o oblíbené státní spořicí dluhopisy včetně protiinflačního. Ministerstvo financí letos v lednu jejich vydávání zastavilo.

Letos by se mělo dařit energetickým a bankovním akciím Lukáš Kovanda

Zdroj: Právo