Kde budou „žít“ investice v roce 2022?

Uplynulý rok byl pro investice příznivý. Dařilo se zejména akciovým trhům, z nichž mnohé skončily na historických hodnotách. Z pohledu zájmu drobných investorů vítězil i protiinflační státní dluhopis. Jaký bude investiční rok 2022 z pohledu šéfů finančně poradenských společností? Kam a jak mají lidé investovat?

Vydáno: 9. 2. 2022
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

Po úspěšném investičním roce zpravidla dochází k ochlazení. Jak by na to měli reagovat klienti finančních poradců? Mají upravovat svůj investiční plán? Dosud se též vyplácelo spoléhat na pasivní (indexové) investice. Nadchází čas pro aktivní investování?

Investičních témat bude v roce 2022 hodně. Zeptali jsme se proto šéfů finančně poradenských společností: „Kam investovat a proč v roce 2022? Kde budou “žít” investice?“ Odpovědi nejspíš příliš nepřekvapí. Přesto obsahují mnoho užitečných rad.

Richard Beneš, obchodní a produktový ředitel OVB Allfinanz

Oblast investic bude v rodinných portfoliích hrát čím dál větší úlohu. Nejen z důvodu velkého objemu peněz na účtech, ale i z důvodu stále většího uvědomění si nutnosti přípravy na stáří mimo již etablované finanční nástroje a státní schéma. Půjde zejména o pravidelné a dlouhodobé investice. Dobrou zprávou je, že tento finanční nástroj začínají používat i mladší ročníky, které se začínají připravovat na důchod již v raném věku a využívat tak čas ve svůj prospěch, byť s úměrně nižšími částkami.

Investicím bude nahrávat i argument relativně vysoké inflace. Bohužel velkým lákadlem budou různé, zpravidla rizikové produkty typu korporátní dluhopisy, směnky, kryptoměny apod., které slibují vysoké zhodnocení. Proto v OVB v oblasti investic nabízíme řešení pomocí podílových fondů renomovaných investičních společností.

Petr Borkovec, generální ředitel Partners Financial Services

Nemáme křišťálovou kouli, takže doporučení je držet se základních pravidel investování. Správné stanovení rizikového profilu, investičních horizontů a diverzifikace a to třeba i mezi aktivní a pasivní správou.

Filip Duchoň, generální ředitel Fincentrum & Swiss Life Select

Pokud chceme investice chápat v jejich pravé podstatě, tedy jako dlouhodobý způsob zhodnocování peněz, tak by se příští rok neměl nijak zásadně lišit od let předchozích. Základem je široce diversifikované portfolio s dominantní akciovou složkou, zaměřenou především na vyspělé akciové trhy. Jako vhodný doplněk se určitě neztratí nemovitosti a obecně aktiva nekorelovaná s pohyby akciového trhu.

Krátkodobější, spekulativní, pohled na nadcházející rok je složitější. Lze očekávat, že akciový růst ztratí na dynamice, a proto se jako vhodné mohou jevit defensivní sektory, například akcie společností produkující zboží nezbytné spotřeby. Pochopitelně v souladu s trendem odpovědného investování ESG.

V tuzemsku by v těchto dnech bylo škoda nevyužít výjimečně vysoké úrokové sazby, třeba prostřednictvím konzervativních fondů zaměřených na repo operace ČNB. Po loňských propadech může být také zajímavé poohlédnout se po dluhopisových fondech investujících do tuzemských dluhopisů s delší splatností.

Jiří Hájek, odborný garant, SMS Finance

Rok 2022 bude ve znamení investic, a to především díky zvyšující se inflací. Klienti hledají způsoby, jak ochránit své úspory a investiční nástroje jsou tak jejich přirozenou volbou. Mohli jsme to vidět na rekordním zájmu o protiinflační dluhopisy, kdy na konci roku se v bankách, které tyto dluhopisy nabízely, tvořily od brzkých ranních hodin dlouhé fronty.

Také média jsou v roli propagátorů investování velmi aktivní tím, že není týden, kdy by nekomentovala téma inflace.

A kde si myslím, že budou letos investice směřovat především? Vzhledem ke zvyšujícím se úrokovým sazbám budou pro konzervativní klienty atraktivní dluhopisové fondy s krátkou durací, které na rozdíl od minulých let ponesou poměrně zajímavý výnos do splatnosti.

I nadále bude pokračovat boom nemovitostních fondů. Nemovitosti berou klienti selským rozumem jako „jisté“ aktivum, které se stabilně zhodnocuje.

Já doporučuji v roce 2022 investovat např. do hodnotových akcií, konkrétně bank a pojišťoven a možná bych se také přiklonil k investicím do rozvíjejících se trhů, kde lze najít velmi zajímavé tituly.

Přepokládám také, že u mladších drobných investorů budou čím dál populárnější trendové nástroje typu ESG fondy, technologické fondy a indexové fondy především na SP500.

Michal Pobuda, předseda představenstva KAPITOL

Finanční trhy hodně ovlivnila pandemie koronaviru Covid-19 a vládní nařízení a restrikce v jednotlivých státech a kontinentech. Spolu s nastupující inflací jsme svědky poměrně turbulentního období, které sebou přináší určité možnosti, ale i značná rizika. Proto se nedá předem říci, zda se bude letos dařit nemovitostem, akcím, komoditám nebo kryptoměnám.

Základem dobrého investování je stanovit si s klientem jeho finanční cíle, ty si dále konkretizovat, a dle jeho potřeb a v souladu s rizikovým profilem navrhnout konkrétní investiční řešení. Na základě toho poskládat investiční portfolio, které ochrání a zhodnotí klientovy finanční prostředky. Z mého pohledu je vhodné zaměřit se na střednědobý až dlouhodobý horizont a držet se tradičních investic.

Naopak bych se zcela vyvaroval nebo bych byl extrémně obezřetný u “senzačně výnosných” korporátních dluhopisů, tokenů a jiných podezřele výhodných investic, slibujících výnos 20 – 30 a více procent. Je důležité, aby klienti vnímali a pochopili, že s rostoucím výnosem vždy rapidně roste i riziko ztráty.

Mojmír Urbánek, generální ředitel SAB servis

Zopakuji nudné, ale stále platné a nejlépe fungující: Poradci by měli s klienty hledat dlouhodobá řešení a těch se držet! Spekulace, neustálé taktické úpravy portfolia dělají ve výsledku to nejhorší možné, poradce i klient začínají mít těkavé myšlení, ženou se za krátkodobými zisky a dříve či později udělají velkou chybu.

Tím neutíkám z otázky, mám samozřejmě i svůj soukromý názor na ekonomický vývoj, tomu přizpůsobuji i nastavení firmy, ale ze zásady odmítám u klientských investic spekulovat, protože bych vysílal špatný signál majitelům poradenských firem a jejich poradcům. Takže nejlépe budou „žít“ diverzifikované investice, i když je jejich život „nudný“, dlouhodobě přináší nejlepší výsledky!

Pro mě osobně bude zajímavé v letošním roce sledovat to, jak zareagují emitenti dluhopisů na vysokou inflaci a růst úrokových sazeb. Společnosti, které jsou závislé na neustálém přílivu kapitálu, budou pod tlakem, porostou jim úrokové náklady. A to u nezdravých firem, v kombinaci s jejich nízkými maržemi, může způsobit jejich úpadky, a tak zásadně ovlivnit finanční svět v roce 2022.

Zdroj: poradci-sobě.cz