Ceny úvěrů od února rostou

Zhoršenou pozici při získání hypotéky mají v současné době podnikatelé, ale i zaměstnanci ze sektorů, jež byly zasaženy pandemií, říká Jan Brejl, obchodní ředitel finanční skupiny Partners.

Vydáno: 9. 9. 2021
Kategorie: Bydlím
Zdroj: PartnersNews

Poslední dobou vidíme nebývale velký zájem o hypotéky. Jaká je podle vás příčina?
Zvýšený zájem o hypotéky je tažen takzvaným výprodejovým efektem, a to jak na straně nemovitostí, jejichž ceny nadále rostou, tak hypotečních úvěrů a jejich rostoucích úrokových sazeb. Klienti tedy „nakupují“, dokud je to levné. Rostoucí zájem vidíme i na hypotékách zprostředkovaných poradci Partners. Za prvních devět měsíců roku jsme zprostředkovali úvěry v objemu 25 miliard korun, což je dvojnásobek oproti loňsku.

Která kategorie zájemců je nyní tahounem?
Pokud bychom měli určit jednu velkou skupinu, tak jsou to lidé, kteří refinancují své stávající úvěry. Podle neoficiálních čísel objem refinancovaných úvěrů dosahuje téměř 40 procent všech nově poskytnutých hypoték. Pokud bychom se podívali na demografickou skupinu, jsou to klienti ve věku 30 až 40 let.

A naopak, kteří zájemci jsou bankami v současné době pomíjeni?
Zhoršenou pozici při získání hypotéky mají podnikatelé, ale i zaměstnanci ze sektorů, které byly významně zasaženy pandemií. Tedy pohostinství, cestovní ruch, letecká přeprava a některé další služby. U těchto klientů je pak klíčová spolupráce s finančním poradcem, jenž má informace, jak která banka k takovým klientům přistupuje, a je schopen jim dobře poradit.

Liší se bankovní domy v přístupu ke svým klientům v případě hypoték?
Nyní se takové případy již moc neobjevují. Obecně však platí, že pokud klient žádá o úvěr u své banky, u které řeší svůj platební styk, je „zvýhodněn“ tím, že banka zná jeho platební historii. Což může přispět k lehčímu průběhu schválení. Platí to samozřejmě i opačně.

Jaká je situace v této oblasti z hlediska ceny?
Ceny úvěrů kontinuálně rostou od února tohoto roku, kdy se odrazily od svého dlouhodobého minima za poslední tři roky. Z průměrné sazby, která dosáhla úrovně 1,94 procenta za rok, jsme dnes na úrovni 2,23 procenta. Za půl roku tedy došlo k růstu o 15 procent.

Bude tento trend podle vás pokračovat? Jakou vidíte nejbližší budoucnost v hypotéčních bankovních službách?
Vzhledem k růstu základních úrokových sazeb můžeme očekávat, že růst sazeb bude i nadále pokračovat. A vzhledem k vysokému zájmu ze strany klientů neočekávám, že by růst úrokových sazeb ovlivňovala konkurence mezi bankami.

Jinými slovy – banky se potýkají s kapacitními problémy při zpracování úvěrů a nejsou tak nuceny bojovat o klienta cenou, pokud jejich nabídka není výrazně nad průměrnými sazbami.

Ještě k hypotékám na investiční byty. Kolik nyní zprostředkováváte takových hypoték?
Neevidujeme hypotéky s účelem pronájmu, ale odhady od našich obchodních partnerů jsou cca 30 procent. Toto číslo může být i o kousek vyšší, protože ne vždy klient tento účel uvede.

Často se píše, že byty na investice mohou v Česku nyní tvořit zhruba třetinu prodejů. Potvrzují to zhruba vaše data?
Poptávky našich klientů aktuálně odpovídají avizovaným 30 procentům.

A jak se zájem o hypotéky na investiční byty vyvíjel v posledních letech?
Tento účel se v posledních letech financoval a poptávka byla vždy, ale povinnost sledovat jej mají banky až v posledních několika letech. Nicméně dá se konstatovat, že zájem o investiční byty se s krizích výrazně zvyšuje. Situace ohledně covidu není ekonomická krize v pravém slova smyslu, ale efekt měla zcela totožný.

Jsou hypotéky na pořízení investičního bytu obecně dražší než hypotéky na bydlení?
Většina poskytovatelů nenavyšuje na těchto úvěrech sazbu, ale u investičního bydlení, respektive při akceptaci příjmu z budoucího pronájmu nebo při financování třetí nemovitosti snižuje LTV na 60 procent.

Jak obecně přistupujete v poradenství k investičním bytům? Doporučujete je jako vhodnou formu investice, případně uložení peněz?
Vždy musí vhodně zapadat do finančního plánu klienta a neměla by být jedinou investicí.

Zdroj: Euro