Podílové fondy letos na nule. Převládá optimismus, hrozí turbulence

Lednový vývoj na akciových i dluhopisových trzích hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners.

Vydáno: 11. 2. 2021
Kategorie: Partners Index
Zdroj: PartnersNews

Rok 2021 neodstartoval úplně tak, jak by si investoři do podílových fondů představovali. Po razantním růstu cen akcií na konci roku zavládla v lednu stagnace. Velmi vlažně začaly rok dluhopisy, kde se začíná projevovat strach z enormních dluhů a potenciálního příchodu inflace – proto mohou být konzervativní investoři rádi za nulovou změnu hodnoty fondů.

Mezi důležité události ledna patřilo konečné zvolení nového prezidenta USA Joea Bidena. Ten se může s podporou obou komor Kongresu pustit do revidování kroků svého předchůdce Donalda Trumpa. Můžeme čekat větší podporu projektů soustředících se na udržitelný rozvoj, zlepšení vztahů s Evropou i Čínou a nová kola fiskální podpory.

Letošek bude hlavně o rychlosti, jakou se podaří zastavit šíření pandemie, a o očekáváních, jak se následně jednotlivé ekonomiky rozjedou. Dosavadní vývoj ukazuje, že investoři sází na optimistickou variantu, což však může – v případě zklamání – vést k výrazným turbulencím na trzích.

Důležité budou také kroky nového amerického prezidenta, vývoj inflace s ožívající ekonomikou nebo ochota investorů dál dotovat dluhy států.

Akciové fondy

Hlavní světové akciové indexy skončily leden v lehce negativních číslech. Nicméně, průměrná výkonnost diverzifikovaných akciových fondů převážně nabízených v České republice zůstala na nule. Meziročně hlásí zhodnocení o 7,2 %.

Speciální fondy zaměřené na akcie nerozvinutých a menších trhů dokonce za leden vydělaly 1,3 %. V porovnání s koncem loňského ledna přidaly klientům 8 %, za poslední tři roky (16 %) nebo deset let (41 %) je však jejich výkonnost nižší než u fondů investujících do akcií vyspělých zemí.

Dluhopisové fondy

Na svém v lednu zůstaly také dluhopisové fondy, protože výnosy dluhopisů se začátkem roku příliš nepohnuly. Za posledních dvanáct měsíců přinesly dluhopisové fondy svým konzervativním klientům v průměru jedno procento, což je stále hluboko pod inflací za rok 2020, která v Česku dosáhla 2,3 %. O něco lépe na tom byli klienti rizikovějších dluhopisových fondů, které sice v lednu klesly o 0,2 %, ale za posledních 12 měsíců zhodnotily svůj majetek o 2,1 %.

Pozitivní je, že se blíží růst výnosů, což potvrdil i guvernér České národní banky Jiří Rusnok. To může ve výsledku pomoci dlouhodobé výkonnosti konzervativních investic a přiblížit jejich výnos inflaci.

Za slabým výkonem dluhopisů stojí nejen nulové základní sazby, ale také strach z enormně rostoucího zadlužení a očekávání ohledně vyšší inflace.

Smíšené fondy

Smíšené strategie byly ve vleku stagnujících akciových a dluhopisových trhů. Za leden v průměru nepatrně klesly.

Výkonnost smíšených fondů je velice rozličná a pohybuje se od silně záporných po kladná čísla – kvůli různým strategiím a vahám akcií, případně podle jejich zaměření na různé regiony.

Zdroj: Peníze.cz