Hypotéky mohou od ledna podražit. Lepší nálada ve světě nahrává růstu sazeb

Éra zlevňování hypoték během pandemie narazila v průběhu listopadu na své limity. Náklady bank na financování úvěrů na bydlení totiž v polovině jedenáctého měsíce vystoupaly na dosah úrovně před první pandemickou vlnou. Důvodem je paradoxně lepší nálada na globálních trzích, která se dokázala prostřednictvím vyšší „ceny peněz“ propsat i do Česka. Pokud trend vydrží, domácí banky mohou už na počátku zimy sáhnout ke zvýšení hypotečních sazeb.

Vydáno: 25. 11. 2020
Kategorie: Bydlím
Zdroj: PartnersNews

„Je reálné, že se blížíme úrokovému dnu, a pokud se aktuální růst ceny zdrojů potvrdí, tak na přelomu roku zažijeme velmi pravděpodobně zdražení hypoték,“ uvádí šéf poradenské společnosti Golem Finance Libor Ostatek s tím, že do konce letošního roku pravděpodobně setrvá současný stav velmi nízkých sazeb, protože banky budou chtít využít silné poptávky po hypotékách a uzavřít rok poblíž rekordních čísel.

„Obrat a postupný návrat rostoucích sazeb u hypotečních úvěrů očekávám od počátku příštího roku,“ dodává i ekonom poradenské společnosti Partners Martin Mašát.

Zatímco ještě na počátku listopadu stálo domácí banky opatřit si prostředky na hypoteční úvěry na dobu pěti let půlprocento ročního úroku, nyní je to podle dat Thomson Reuters 0,82 procenta.

Stejně drahé byly peníze pro banky v polovině letošního března, kdy koronavirus udeřil poprvé. Tehdy si ovšem banky účtovaly hypoteční sazby v průměrné výši 2,5 procenta, tedy takřka o čtvrtinu více než nyní, a bankovní marže z hypotečního byznysu tak byly podstatně štědřejší.

„Optimismus na trhu spojený s vakcínou způsobil nárůst úrokových sazeb delších splatností, což bude brzdit další snižování hypotečních sazeb,“ uvádí ekonom banky ING Jakub Seidler. Růst bankovních nákladů na finance půjde ruku v ruce s narůstající opatrností bankéřů.

„Banky budou muset také dříve či později v sazbách zohlednit větší míru rizika, jelikož podíl nesplácených úvěrů se na sklonku roku patrně zvýší,“ dodává Seidler s tím, že se hypoteční sazby pravděpodobně nedostanou pod svá minima z konce roku 2016. Tehdy průměrná sazba podle statistik Fincentrum Hypoindexu nakrátko padla pod 1,8 procenta.

Zdroj: e15.cz