KOMENTÁŘ: Dynamické fondy přidají 20 procent a konzervativní pobijí inflaci

Kdo by se byl nadál, že po loňském prosincovém 15procentním Armageddonu na akciových trzích se dnes budeme dívat ne na dorovnání ztrát, ale dokonce se těšit ze zhodnocení o více jak 10 procent? „Letošní rok se proměnil v jedno z nejlepších investičních období,“ říká v komentáři analytik společnosti Partners Martin Mašát.

Vydáno: 20. 12. 2019
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

Dynamické fondy, ať už podílové nebo třeba i penzijní účastnické fondy, se dokonce blíží svým letošním zhodnocením k 20 procentům. Někteří z českých ekonomů přitom rezignovali na racionální vysvětlování ekonomických procesů a zvěstovali recesi nebo dokonce krizi. Někteří zase předpovídali v důsledku dočasného propadu trhů krach penzijního systému nebo v průběhu roku hlásali nárůst cen benzínu až ke 40 korunám. No, a nic…

Pokud někdo na tyto poplašné zprávy reagoval, může dnes akorát smutně koukat na ostatní, jejichž investice jsou o 20 procent výše.

Jedno z nejlepších investičních období
Nálada na trzích na začátku roku 2019 nebyla úplně nejlepší a nemohl za to těžký silvestr. Investoři museli skousávat mnoho nejistot, které spustily korekci cen akcií. Všichni se báli, jak dopadne brexit, jak bude probíhat celní válka mezi USA a Čínou, co zase „tweetne“ pan prezident Donald Trump nebo zda přehnané ekologické tažení zcela nezadusí evropský průmysl.

Brexit postupně přestal všechny zajímat. Po prosincových britských volbách se však cesta k němu zdá opět volná. Cla se postupně zavedla skoro na všechno, takže už ani hůř být nemůže. Evropský průmysl podle očekávání postupně upadal a ztrácel kvůli novým předpisům konkurenceschopnost a pan Trump podle nálady sem tam někomu šlápl na kuří oko. A raketový útok na ropná zařízení v Saudské Arábii byl nakonec jen pouhou lokální epizodou. Svým způsobem byl letos klid, a hlavně americké firmy se měly k světu a dál sosaly své zisky z Evropy nebo Asie.

Akcie vzrostly o pětinu hodnoty
Nelze se tedy divit, že hodnoty amerických akciových indexů dosáhly nových maximálních hodnot a jen letos vzrostly o 20 procent. Specifické sektory jako technologie jsou dokonce ještě o pár procent výše. Pokud se podíváme na zhodnocení za posledních 12 měsíců, tedy včetně prosincové korekce, tak i zde se dostaneme na slušných 10 až 15 procent plus.

Samozřejmě, v období, kdy je prezident Trump vysazený na všechny okolo, musí někdo trpět, a to byly převážně nerozvinuté země, kterým obchodní války sebraly část konkurenceschopnosti. Bohužel mezi ně se spadá a bude i do budoucna spadat finanční trh České republiky. Proto obecně ceny akcií nerozvinutých zemí vzrostly jen asi o 8 procent a český index PX na tom není s 10 procenty o nic lépe.

Portfolio manažeři fondů naštěstí nejsou už dlouho zahledění jen do české kotliny a využívají zahraničních investic, a tudíž by většina dynamických, respektive akciových investorů měla pod stromečkem počítat s dvojciferným nárůstem jejich portfolií. U některých specifických (rizikovějších) strategií nebude problém ani se zhodnocením přes 20 procent. Stejně tak budou spokojení dlouhodobí střadatelé v penzijních dynamických účastnických fondech.

Dluhopisy zabraly a kompenzovaly minulé poklesy
I konzervativní investoři si konečně užijí solidní zhodnocení. Po několika letech, kdy byly úroky kolem nuly (inflace byla také nula), se krátkodobé výnosy posunuly výše k hodnotě dvou procent (inflace je nad třemi procenty). To však dluhopisovým fondům stačilo, aby dokázaly letos vydělat svým investorům čtyři až pět procent, což je po několika letech negativního zhodnocení vzpruha.

Důvodem solidních zisků z konzervativních investic je především změna politiky centrálních bank, které v předtuše zpomalení začaly opět pumpovat do ekonomik peníze a snižovaly své základní sazby, což pomohlo cenám dluhopisů. Jen jedna banka jde proti trendu, a to Česká národní banka, které utekla inflace na tři procenta. Ocitla se tak v ošemetné situaci. V současnosti dokonce dva členové bankovní rady hlasovali pro další zvýšení základní sazby, aby českou ekonomiku přidusili. Již nyní má Česká republika nejvyšší úroky ze všech vyspělých zemí.

Na druhou stranu ona česká dvě procenta jsou základem pro kladné zhodnocení konzervativních fondů. I když se měnová politika ČNB míjí s finančními i reálnými trhy, tak aspoň pomáhá vydělat krátkodobým střadatelům. Na měnové politice České národní banky proto letos vydělaly dluhopisové fondy, realitní fondy, povinné konzervativní penzijní fondy a fondy peněžního trhu.

Upozornění: minulá výkonnost nezaručuje budoucí
Otravné „právní upozornění“, které je přilepené za každou finanční analýzou, může být v současné situaci spíše určitý přáním, protože i v loňském roce bylo začátkem prosince mnoho investorů asi 10 procent v plusu, a přitom na konci roku skončily jejich investice v záporných hodnotách. Tak snad se minulá roční prosincová korekce nezopakuje a užijeme si letos všichni, od konzervativních po dynamické investory, pěkné a bohaté Vánoce.

Zdroj: iDNES.cz